Logo
Gratis beleidsanalyse

Is een vertrouwenspersoon verplicht?

Is een vertrouwenspersoon verplicht?
Inhoudsopgave

Het korte antwoord op deze vraag is: ‘Nee, op dit moment is een vertrouwenspersoon nog niet verplicht’. Maar je voelt het al, er is meer…

Je bent als werkgever verplicht vanuit de Arbowet om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor je werknemers. Die verplichting houdt ook in dat je als werkgever maatregelen neemt om de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te verlagen voor je werknemers. Verschillende vormen van PSA zijn werkdruk, ongewenst gedrag en ingrijpende gebeurtenissen.

Een vertrouwenspersoon aanstellen is een maatregel die sterk kan bijdragen in het verlagen van de psychosociale arbeidsbelasting. Werknemers kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier in gesprek over de problemen die zij op het werk ervaren.

Nieuwe wetgeving

In Nederland krijgen meer dan een miljoen mensen jaarlijks te maken met een vorm van ongewenst gedrag op het werk, pesten, seksuele intimidatie, agressie, geweld of discriminatie. De regering wil dit graag verbeteren en heeft daarom in 2023 een wetsvoorstel aangenomen om iedere organisatie met 10 of meer werknemers te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen.

De regering ziet graag dat iedere werknemer toegang heeft tot een vertrouwenspersoon. Het wetsvoorstel geldt echter alleen voor bedrijven met 10 of meer werknemers, om zo de regeldruk voor hele kleine onderneming niet te vergroten.

Het wetsvoorstel is in mei 2023 door een meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer en ligt nu voor aan de Eerste Kamer. De Eerste Kamer zal het wetsvoorstel aannemen of verwerpen.

Gevolgen nieuwe wetgeving

Als het wetsvoorstel voor de verplichting van een vertrouwenspersoon wordt aangenomen zal dus iedere organisatie met 10 of meer werknemers een vertrouwenspersoon moeten aanstellen. Dit kan door een werknemer binnen de organisatie op te leiden tot interne vertrouwenspersoon of een externe vertrouwenspersoon inhuren.

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen een interne en externe vertrouwenspersoon, klik dan hier.

Na invoering van de nieuwe wetgeving krijgen bedrijven 16 maanden de tijd om ervoor te zorgen dat zij beschikken over een vertrouwenspersoon. De controle op de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon wordt -samen met de andere verplichtingen voor een gezonde en veilige werkomgeving- uitgevoerd door de Arbeidsinspectie.

Wat kun je doen als werkgever?

Een vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat ongewenst gedrag en integriteitskwesties minder snel voorkomen binnen de organisatie. Je zorgt dus voor een veiligere en fijnere werkomgeving!

Dat laatste heeft heel veel voordelen. Een veiligere werkomgeving zorgt namelijk voor minder ziekteverzuim, minder ongewenst verloop van personeel en een hogere productiviteit van je personeel. Daarnaast voorkom je als werkgever eventuele reputatieschade door ongewenst gedrag.

Een extern vertrouwenspersoon inhuren heeft als voordeel dat je zelf geen mensen hoeft op te leiden en je toch beschikt over een professionele en onafhankelijke vertrouwenspersoon. Een externe vertrouwenspersoon inhuren hoeft ook niet duur te zijn. Je betaalt jaarlijks een laag bedrag voor de registratie en betaalt alleen voor de tijd dat je werknemers met een vertrouwenspersoon in gesprek zijn. Als je meer wilt weten over de tarieven van de externe vertrouwenspersonen van De Vertrouwensdienst klik dan hier.

Je kunt als werkgever dus wachten tot de nieuwe wetgeving wordt aangenomen maar dan is de keuze bij externe aanbieders en opleidingsplaatsen wellicht beperkt. Je kunt ook nu al de keuze maken om een vertrouwenspersoon aan te stellen en gelijk de voordelen hiervan benutten voor jouw organisatie.

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Omgaan met vervelende collega's
Omgaan met vervelende collega’s
Hoe kun je omgaan met een vervelende collega? Heb je last van vervelende collega’s? Word je gepest of is er...
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst (of kortweg VSO) is een overeenkomst waarmee werkgever en werknemer besluiten de arbeidsovereenkomst te...
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer Voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer zijn pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.