Logo
Gratis beleidsanalyse

Ruzie op werk oplossen

Ruzie op werk oplossen
Inhoudsopgave

Ruzie op de werkvloer is best begrijpelijk

Heb je ruzie of een conflict met een collega op werk of met je leidinggevende? Dan is het zaak dat dit snel wordt opgelost! Ruzie op de werkvloer zorgt voor spanningen, onrust en is slecht voor de sfeer.

Als ruzie met een collega of leidinggevende op het werk niet adequaat wordt opgelost leidt dit vaak tot verzuim en ongewenst verloop van personeel. Daarbij heeft het ook negatieve gevolgen voor de inzet en productiviteit van de andere collega’s op het werk.

Dat er wrijving, ruzies en conflicten op de werkvloer ontstaan is niet altijd te voorkomen en soms ook best een logisch gevolg. We brengen veel tijd door met collega’s op het werk en hebben vaak te maken met werkdruk en tegengestelde belangen. Tel daar nog eens bij op dat we door drukte of vermoeidheid niet altijd in staat zijn om goed met elkaar te communiceren, en een misverstand leidt al snel tot irritatie en uiteindelijk zelfs tot ruzie.

Hoe kun je ruzie op werk oplossen?

Ruzie op het werk oplossen doe je door inzicht te krijgen in elkaars belangen. Dat inzicht kan alleen maar ontstaan door hier met elkaar het gesprek over aan te gaan.

Bij discussies en ruzie graven we ons graag in, nemen we stelling en bestaat onze communicatie vaak niet meer dan uit argumenten en standpunten. We lopen vast in de communicatie, ontwijken elkaar en gaan uiteindelijk zelfs op zoek naar manieren om de ander te beschadigen.

Antroposoof Friedrich Glasl, beschrijft de verschillende fasen van een conflict in het door hem ontwikkelde model van ‘De Escalatieladder’, waarbij hij de laatste trede omschrijft als ‘totale oorlog’ en er alleen nog maar sprake is van verliezers.

Maar in een goed gesprek -waarin ruimte ontstaat om te bespreken wat voor eenieder belangrijk is, waarom voor die argumenten is gekozen en waarom die standpunten zijn ingenomen- kan niet alleen de ruzie worden beëindigd maar kunnen er ook gezamenlijke oplossingen worden gevonden waardoor er winst voor beide partijen ontstaat.

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

De rol van een mediator

Een mediator gaat met de ruziënde collega’s om tafel en zorgt dat de communicatie tussen beide partijen soepel verloopt en de kwestie op een professionele manier wordt opgelost, zonder dat hierbij de spanning te hoog oploopt.

Steeds vaker wordt een mediator ingezet bij geschillen maar waarbij nog geen sprake is van een conflict. We doen dit onder de noemer ‘Premediaton’.

Door een eenmalig goed gesprek onder leiding van een mediator wordt zo voorkomen dat een geschil later kan leiden tot een arbeidsconflict en hoge kosten met zich meebrengt.

Geschillen, ruzie of conflicten bij jou op het werk?

Is er bij jou op het werk sprake van een gespannen sfeer of zijn er regelmatig geschillen? Of is er sprake van een ruzie op het werk en wil je dit oplossen? Informeer naar de mogelijkheden van mediation bij de Vertrouwensdienst.

Meer informatie over de mediators van De Vertrouwensdienst vind je op onze website: http://devertrouwensdienst.nl/arbeidsmediation.

Of neem direct contact met ons per e-mail: info@devertrouwensdienst.nl

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Omgaan met vervelende collega's
Omgaan met vervelende collega’s
Hoe kun je omgaan met een vervelende collega? Heb je last van vervelende collega’s? Word je gepest of is er...
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst (of kortweg VSO) is een overeenkomst waarmee werkgever en werknemer besluiten de arbeidsovereenkomst te...
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer Voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer zijn pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.